Aquathermie

Wat is aquathermie?

Met aquathermie halen we energie uit water. Met die energie kunnen gebouwen verwarmd worden en kan ook warm water gemaakt worden om te douchen of in bad te gaan.

Hoe werkt aquathermie?

Er zijn verschillende manieren om energie uit water te halen, namelijk: 

  • TEO) thermische energie uit oppervlakte water; 
  • TEA) thermische energie uit afvalwater; 
  • TED)  thermische energie uit drinkwater.

TEO: Thermische energie uit oppervlaktewater

Bij oppervlaktewater denk je aan water in kanalen, rivieren, plassen, meren etc. In de zomer wordt het water door het zonlicht verwarmd. Om de warmte van het oppervlaktewater later in de winter te kunnen benutten, moeten we de warmte in de bodem opslaan in een (WKO)-systeem.

In de winter wordt deze warmte uit het (WKO)systeem onttrokken en via een warmtepomp opgewarmd tot de juiste temperatuur om huizen te verwarmen en voor warm tapwater. Deze techniek kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld heel klein voor 1 woning of heel groot door het aan te sluiten op een warmtenet. De toepassing kan van kleine sloten tot het Ijsselmeer en ook in zout water zoals de Noordzee.

TEA: Thermische energie uit afvalwater

Afvalwater bevat ook energie en die energie kunnen we gebruiken voor verwarming van gebouwen of warm tapwater. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, bijvoorbeeld bij een rioolwaterzuivering, afvalwaterzuivering of direct in het riool (riothermie). Bij riothermie wordt een warmtewisselaar in of om een rioolbuis geplaatst. Bij een waterzuiveringsinstallatie wordt de warmte meestal na de zuivering onttrokken (effluent water).

Doordat de temperatuur van het water varieert van 8 °C in de winter tot circa 24 °C in de zomer, is een WKO-systeem niet altijd nodig.

TED: Thermische energie uit drinkwater

Drinkwater kan ook een bron van energie zijn. Dat komt doordat drinkwater tijdens transport in het leidingnet ook energie uitwisselt met de omgeving (de grond/bodem waar de leiding in ligt). In de zomer warmt het drinkwater iets op en in de winter koelt het iets af. Door het drinkwater door een warmtewisselaar te laten stromen kan energie gewonnen worden. Na de warmtewisselaar wordt het drinkwater weer teruggestuurd naar het drinkwaternet. De gewonnen warmte wordt ofwel direct gebruikt of in een WKO-systeem opgeslagen voor gebruik op een ander moment. TED kan gebruikt worden op plekken met grote transportleidingen voor drinkwater.

De voor- en nadelen van aquathermie

Voordelen

  • Goede duurzaamheidsscores
  • Toepasbaar op veel plekken in Nederland (veel water)
  • Toekomstbestendige bron

Nadelen

  • Geen goedkope bron
  • Veelal alleen te realiseren samen met een warmtenet

Meer weten over aquathermie?

Saskia Dane
Engineer


saskia.dane@greenvis.nl
Saskia Dane