Met lef kiezen voor ultra-diepe geothermie

Op 19 juni werd de Green Deal ultra-diepe geothermie (UDG) getekend. Hiermee zijn we een stap dichter bij het realiseren van >180 PJ hoogwaardige, duurzame warmte! Met deze Green Deal gaat ook Greenvis aan de slag om UDG te ontwikkelen in Nederland.

Lef! Dat is er volgens Diederik Samsom voor nodig om met (ultra-diepe) geothermie dezelfde ontwikkeling door te maken, als wind op zee heeft gedaan. Lef om de grote uitdagingen die er zijn met open vizier tegemoet te treden. Het afgelopen jaar is er door EZ, EBN & TNO hard gewerkt aan een gedegen aanpak om de potentie van ultra-diepe geothermie (ofwel UDG) in kaart te brengen en te ontsluiten. Een traject wat in 2016 begon, heeft geleid tot 7 serieuze initiatieven voor UDG. Ruim een jaar later zijn op 19 juni de handtekeningen gezet onder de Green Deal UDG. Een zeer belangrijke stap en mijlpaal richting het realiseren van een bron van duurzame warmte die mogelijk in meer dan 30% van onze industriële warmtevraag kan voorzien. Lees hier ook de kamerbrief van Minister Henk Kamp over de Green Deal UDG.

Onze collega Thijs Boxem heeft – tot zijn overstap deze maand naar Greenvis – intensief meegewerkt aan de opzet en het ontwerp van het werk-programma voor deze inmiddels getekende Green Deal. In dit werkprogramma staan een integrale projectaanpak en het optimaal benutten van de portfoliovoordelen centraal. De komende maanden zullen de eerste workshops gestart worden rondom deze thema’s, alsmede de eerste concrete stappen in exploratie gezet worden.

Met het toetreden van Thijs Boxem tot Greenvis, kunnen ook wij u nu helpen bij uw duurzame ambitie met en uw vragen over UDG: is (ultra-diepe) geothermie voor u een optie en welke stappen zou u dan moeten nemen? Daarnaast staat Greenvis u bij in de integrale projectaanpak en -ontwikkeling en de inpassing van geothermie op gebiedsniveau.

Voor vragen over de ontwikkeling van UGD en de voordelen van een portfoliobenadering kunt u contact opnemen met Thijs Boxem.