Warmtenet Alphen aan den Rijn een stap dichterbij

Greenvis heeft in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn de haalbaarheid van een warmtenet in de Planetenbuurt onderzocht. De Oude Rijn vormt hierbij de primaire bron. Deze maand is een grote stap voorwaarts gezet: de gemeente heeft samen met zes stakeholders de intentieovereenkomst ondertekend.

In de intentieovereenkomst staat onder andere omschreven welke vervolgstappen genomen​ moeten worden om het project tot een goed einde te brengen. Een participatietraject met de​ inwoners in de Planetenbuurt maakt hier deel van uit. Inwoners worden tijdens dit traject​uitgebreid geïnformeerd over het hele project en krijgen de kans om hierover mee te​ denken en advies te geven.

Aquathermie

Met aquathermie wordt warmte uit de Oude Rijn benut als duurzaam alternatief voor​ aardgas. Warmte uit het oppervlaktewater wordt in de zomer door een installatie​ opgeslagen in de bodem, om in de winter benut te worden als verwarmingsbron. Door​ middel van een collectief warmtenetwerk kunnen alle organisaties, bedrijven en woningen in​ de Planetenbuurt gebruik maken van deze verwarmingsbron.​

De partijen waarmee de gemeente de intentieovereenkomst ondertekent, zijn samen goed​ voor 70% van de warmtevraag in de Planetenbuurt. Daarmee heeft het project een grote​ kans van slagen. Om het project financieel mogelijk te maken, is ook subsidie nodig. De​ gemeente dient daarom namens de andere partners een Proeftuin-aanvraag in voor een subsidie van​ het Rijk.

Meer weten over dit project?

Rik Koppelaar
Sr. Adviseur en partner

06 – 31 90 30 83
rik.koppelaar@greenvis.nl
Rik Koppelaar