Slim en effectief overstappen op duurzame warmte in Maurik

De uitdaging van Gemeente Buren en Duurzaam Maurik

De Gemeente Buren en de Meedenkgroep Duurzaam Maurik willen inzicht krijgen in hoe het dorp Maurik op een slimme en effectieve manier kan overstappen op duurzame warmtebronnen. Dit vraagt om een grondige analyse van het gebied, de woningen en de beschikbare warmtebronnen. Het voornaamste doel van de dit project was om:

  • Een gedragen plan op te stellen dat zowel duurzaam als financieel realistisch is en waarmee bewoners stap voor stap kunnen overstappen naar aardgasvrij wonen.
  • Duidelijke inzichten te krijgen in de technische en economische haalbaarheid van verschillende warmteoplossingen voor Maurik.
  • Passende warmteoplossingen te identificeren voor specifieke clusters in het dorp, zoals nieuwbouw, de oude lintbebouwing en de kerngebieden.

Onze aanpak: een gestructureerde 8-stappenanalyse

Om tot concrete inzichten te komen voor de warmtetransitie in Maurik hebben we een gestructureerde aanpak gevolgd, verdeeld over 8 stappen. Dit stelde ons in staat om zowel op technisch als financieel niveau de beste warmteoplossingen te identificeren.

  1. Warmteoplossingen in kaart brengen
    We onderzochten de verschillende mogelijke warmteoplossingen voor Maurik, zoals warmtenetten en individuele warmtepompen. Daarbij bekeken we welke aanpassingen nodig zijn in de woningen en infrastructuur om deze oplossingen te implementeren.
  2. Gebouwgeschiktheid analyseren
    Op basis van openbare data en input van betrokkenen brachten we de geschiktheid van woningen in kaart. Dit gaf een eerste indruk van de mate waarin woningen aangepast kunnen worden voor de verschillende warmteoplossingen.
  3. Beschikbare warmtebronnen identificeren
    We onderzochten welke warmtebronnen in en rond Maurik beschikbaar zijn. Denk hierbij aan aquathermie (TEO), zonthermie, en andere duurzame bronnen.
  4. Doorrekenen van warmteoplossingen en netimpact
    Met behulp van onze Warmtetool berekenden we de haalbaarheid van verschillende warmteoplossingen voor 5 specifieke clusters in Maurik. We analyseerden de totale nationale kosten (TNK), de Total Cost of Ownership (TCO), en de CO₂-reductie. We voerden daarnaast een gevoeligheidsanalyse uit om te bekijken wat er gebeurt als uitgangspunten veranderen.
  5. Impact van lokale elektriciteitsopwek
    In samenwerking met Escoplan hebben we de mogelijkheden voor het lokaal opwekken van elektriciteit en de impact hiervan op het elektriciteitsnet onderzocht. Hiervoor hebben we samen met Escoplan de nPro tool ingezet om verschillende buurtenergieconcepten te vergelijken, netcongestie te voorkomen en de verduurzaming van het gebied te versterken.
  6. Analyse op gebouwniveau
    Naast de clusteranalyse gaven we ook inzicht in de kosten op gebouwniveau voor de 5 meest voorkomende woningtypen in Maurik. Hiervoor gebruikten we onze Gebouwtool.
  7. Vergelijken van de uitkomsten
    We stelden een afwegingskader op om de verschillende warmteoplossingen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Dit hielp ons bij het geven van concrete aanbevelingen voor Maurik.

Unieke combinatie van warmte en lokale energie

Wat dit project echt bijzonder maakt, is de innovatieve combinatie van warmteoplossingen met lokale opwekkingstechnologieën binnen buurtenergieconcepten. Dit gaf ons de mogelijkheid om verder te kijken dan alleen de warmtetransitie en ook de impact op het elektriciteitsnet en het lokaal opwekken van duurzame energie te integreren in onze analyse. Door het gebruik van onze Warmtetool en Gebouwtool konden we verschillende scenario’s niet alleen technisch, maar ook financieel doorrekenen. Dit leverde inzichten op die specifiek waren voor de unieke clusters van Maurik, zoals de kern, de oude kern en nieuwbouwgebieden. We zijn er trots op dat we Gemeente Buren en de Meedenkgroep Duurzaam Maurik een volledig en geïntegreerd beeld hebben kunnen geven van de haalbaarheid van verschillende warmteopties en de impact op het elektriciteitsnet. Dit zorgt ervoor dat de gemeente en bewoners weloverwogen beslissingen kunnen nemen voor een toekomstbestendige en duurzame warmtevoorziening. Deze combinatie van technische innovatie, praktische toepasbaarheid en een helder overzicht van de totale impact van de warmtetransitie maakt dit project een uitstekend voorbeeld van hoe we complexe uitdagingen in de energietransitie kunnen aanpakken

Concreet resultaat voor Maurik

In dit project hebben we belangrijke inzichten verzameld die direct bijdragen aan het hoofddoel van Gemeente Buren en de Meedenkgroep Duurzaam Maurik: een slimme en haalbare route naar een aardgasvrije toekomst. De belangrijkste resultaten zijn:

  1. Inzicht in passende warmteoplossingen per cluster
    Voor elk van de vijf clusters in Maurik hebben we de beste warmteoplossingen geïdentificeerd.
    o In de kerngebieden bleken middentemperatuur- warmtenetten (TEO) kansrijk vanwege de hoge warmtevraagdichtheid en nabijheid van warmtebronnen.
    o In de oude kern en nieuwbouwclusters kwamen individuele lucht-waterwarmtepompen als beste optie naar voren vanwege de specifieke gebouwkenmerken en kosten-efficiëntie.
  2. Impactanalyse op het elektriciteitsnet
    We hebben de effecten van verschillende warmteoplossingen op het elektriciteitsnet in kaart gebracht. Dit biedt de gemeente inzicht in mogelijke netcongestie en de behoefte aan netverzwaring. Ook onderzochten we de mogelijkheden van lokale elektriciteitsopwekking om de impact op het net te verminderen.
  3. Financiële en technische haalbaarheid
    Met behulp van onze Warmtetool en Gebouwtool hebben we de totale nationale kosten (TNK), de Total Cost of Ownership (TCO) voor bewoners en de CO₂-reductie berekend. Dit helpt bij het maken van weloverwogen keuzes tussen collectieve en individuele warmteoplossingen.
  4. Een geïntegreerd buurtenergieconcept
    De combinatie van warmteoplossingen met lokale opwekkingstechnologieën biedt een duurzame en toekomstbestendige benadering. Dit helpt de gemeente bij het realiseren van een haalbare energietransitie die past bij de unieke kenmerken van Maurik.

Deze resultaten bieden Gemeente Buren een volledig en gedetailleerd overzicht van de warmtetransitie voor Maurik. De gemeente kan nu weloverwogen beslissingen nemen en samen met bewoners stappen zetten richting een aardgasvrije toekomst.

Meer weten over dit project?

Boriss Grahlovskis
Technisch adviseur

06 25 32 18 66
boriss.grahlovskis@dwtm.nl
Boriss Grahlovskis