Slim en effectief overstappen op duurzame warmte in Maurik

De uitdaging van Gemeente Buren en Duurzaam Maurik

Gemeente Buren en de Meedenkgroep Duurzaam Maurik wilden een duidelijk en haalbaar plan voor de warmtetransitie in het dorp Maurik. Hoe kan Maurik, met zijn verschillende woningclusters zoals de oude lintbebouwing, kerngebieden en nieuwbouw, op een slimme en effectieve manier overstappen op duurzame warmtebronnen?

Het doel was om inzicht te krijgen in technische en economische haalbaarheid, passende warmteoplossingen te identificeren en een plan op te stellen waarmee bewoners gefaseerd kunnen overstappen naar aardgasvrij wonen.

Onze aanpak: een gestructureerde 8-stappenanalyse

Om tot concrete inzichten te komen, volgden we een aanpak die zowel technische als financiële aspecten onder de loep nam:

  1. Warmteoplossingen in kaart brengen; We onderzochten collectieve oplossingen zoals warmtenetten en individuele systemen zoals warmtepompen.
  2. Gebouwgeschiktheid analyseren; Met openbare data en input van betrokkenen beoordeelden we de geschiktheid van woningen voor diverse warmteopties.
  3. Beschikbare warmtebronnen identificeren; We brachten duurzame warmtebronnen zoals aquathermie (TEO) en zonthermie in kaart.
  4. Doorrekenen van warmteoplossingen; Met onze Warmtetool berekenden we haalbaarheid en kosten voor vijf specifieke clusters in Maurik. We analyseerden de totale nationale kosten (TNK), de Total Cost of Ownership (TCO) en CO₂-reductie.
  5. Impact van lokale elektriciteitsopwekking; Samen met Escoplan onderzochten we lokale elektriciteitsopwekking en de impact op het net met behulp van de nPro tool.
  6. Analyse op gebouwniveau; Met onze Gebouwtool gaven we inzicht in kosten en haalbaarheid per woningtype.
  7. Vergelijken van de uitkomsten; Een afwegingskader hielp bij het objectief vergelijken van warmteoplossingen.
  8. Conclusies en aanbevelingen; Deze resultaten helpen Maurik om een slimme, haalbare en gedragen route naar een aardgasvrije toekomst te bewandelen.

Unieke combinatie van warmte en lokale energie

Wat dit project bijzonder maakt, is de innovatieve combinatie van warmteoplossingen met lokale opwekkingstechnologieën binnen buurtenergieconcepten. Dit gaf ons inzicht in zowel de warmtetransitie als de impact op het elektriciteitsnet. Door gebruik van de Warmtetool en de Gebouwtool konden we de scenario’s niet alleen technisch, maar ook financieel doorrekenen.

We hebben de Gemeente Buren en de Meedenkgroep Duurzaam Maurik een geïntegreerd beeld kunnen geven. Hiermee kunnen de bewoners en de gemeente weloverwogen stappen zetten richting een duurzame toekomst.

Concreet resultaat voor Maurik

Het concrete resultaat voor de gemeente Maurik is als volgt:

  1. Passende warmteoplossingen per cluster waarin in de kerngebieden middentemperatuur-warmtenetten (TEO) zijn aangelegd vanwege hoge warmtevraagdichtheid. In de oude kern en nieuwbouwclusters zijn lucht-waterwarmtepompen aangelegd voor optimale kosten-efficiëntie.
  2. Inzicht in netimpact door middel van een analyse van netcongestie en lokale opwekopties om de netbelasting te beperken.
  3. Financiële haalbaarheid waarbij de gefundeerde keuzes worden ondersteund door berekeningen van van TNK, TCO en CO₂-reductie.
  4. Geïntegreerd buurtenergieconcept waarbij een duurzame combinatie van warmte en lokale energiewekking zorgt voor een toekomstbestendig Maurik.

Meer weten over dit project?

Boriss Grahlovskis
Technisch adviseur

06 25 32 18 66
boriss.grahlovskis@dwtm.nl
Boriss Grahlovskis