Schetsontwerp en begroting voor een wijk in de gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht onderzoekt publieke collectieve warmtesystemen. Daarvoor wil ze inzicht verkrijgen in de technische en financiële haalbaarheid van zulke systemen binnen de gemeente. Als onderdeel daarvan heeft Greenvis een schetsontwerp en kostenraming gemaakt van een midden-temperatuur (MT) warmtenet en een zeer-lage-temperatuur (ZLT) bronnet in een specifieke wijk.
Gemeente Utrecht heeft in de TVW een deel van deze wijk aangewezen om te starten met onderzoek naar aardgasvrije systemen. De wijk telt ruim 10.000 aansluitingen met een geschatte warmtevraag van 400.000 GJ. Gezien toenemende hittestress is ook de vraag naar koude meegenomen.
Het schetsontwerp met twee scenario’s
Het schetsontwerp voor deze wijk hebben we uitgewerkt in twee scenario’s: een MT-warmtenet en een ZLT-bronnet. Bovendien zijn meerdere warmtebronnen meegenomen, waaronder Industriële lucht-water warmtepompen, Thermische energie uit Oppervlaktewater en WKO’s met Droge koelers. Voor de schetsontwerp scenario’s hebben we de volgende onderdelen uitgewerkt:
- De warmtevraag en -vermogen zijn berekend middels openbare bronnen, bronnen van gemeente en woningcorporaties, en onze gevalideerde kengetallen.
- Voor de warmtebronnen en onderstations is uitgegaan van indicatieve locaties met voldoende ruimte. Ook is een indicatie van het benodigd aansluitvermogen en de elektriciteitsvraag gegeven.
- Bij het primair tracé is rekening gehouden met ruimte in de boven- en ondergrond op basis van KLIC-data, bomen en wegverharding. Het net is gedimensioneerd en de drukhuishouding is uitgewerkt.
- Het secundair tracé is ontworpen en gedimensioneerd, waarbij gekozen is voor een combinatie van Stalen en Calpex leidingen.
- Bij de afnemers zijn de aansluitleidingen ontworpen. Ook zijn maatregelen en afleversets (en voor het bronnet warmtepompen) meegenomen.
- De indicatieve fasering hebben gemeente en Greenvis samen opgesteld, op basis van indicatieve locaties warmtebronnen en onderstations, woningcorporatiebezit en bouwjaren en energie labels.
Vervolgens hebben we op basis van het schetsontwerp een kostenraming gemaakt, bestaande uit de Capex, Devex en Opex. Deze kostenraming is gesplitst per asset en opgeleverd in een Excel-document aan gemeente en Rebel Group. Rebel Group heeft vervolgens de businesscase opgesteld. De onderliggende kentallen hebben we opgeleverd aan de gemeente Utrecht.
Inzicht in de technische en financiële haalbaarheid
We hebben een uitgebreide rapportage opgeleverd met daarin een gebiedsanalyse, de uitgangspunten, toelichtingen bij schetsontwerp, uitgangspunten bij fasering, resultaten van de kostenraming en overzicht van risico’s bij ontwikkeling. Ook hebben we de begroting per asset opgeleverd in een Excel-document, waarmee adviesbureau Rebel de uiteindelijke businesscase heeft opgesteld.
Hiermee heeft gemeente Utrecht inzicht in de technische en financiële haalbaarheid van een MT-warmtenet en ZLT-bronnet binnen één van haar wijken. Dit geeft input in het onderzoek naar publieke collectieve warmtesystemen binnen de gemeente.