Pendrecht als een van de eerste gebieden aardgasvrij

Net als de rest van Nederland gaat Rotterdam van het aardgas af. Om dit te bereiken, gaat de gemeente in vijf gebieden aan de slag. De wijk Pendrecht is een van deze gebieden en is al in 2030 aardgasvrij. Greenvis heeft onderzocht hoe een aansluiting op het warmtenet beschikbaar gemaakt kan worden voor de rest van de wijk.

 

Pendrecht

Pendrecht, die als een van de 27 proeftuinen ‘Aardgasvrije Wijken’ subsidie ontvangt van het Rijk, kent al een bestaand warmtenet. Hierop zijn al een paar honderd woningen aangesloten. Corporatie Woonstad Rotterdam en Nuon hebben een akkoord getekend om nog eens 600 woningen aan te sluiten op het warmtenet.

De gemeente heeft de wens uitgesproken om de overige woningen in Pendrecht bij het warmtenet te betrekken. Na een gebiedsstudie van Greenvis, waarbij de werkzaamheden, risico’s en kosten inzichtelijk zijn gemaakt, kan de gemeente aan de slag om een aansluiting op het warmtenet ook beschikbaar te maken voor deze woningen.

Dit betekent dat stadswarmte beschikbaar wordt voor alle woningen. In 2020 ontvangen woningeigenaren in het zuidelijke deel van Pendrecht een aanbod om op stadswarmte aan te sluiten, terwijl het noordelijke deel dit voorstel in 2021 kan verwachten.

Bewoners geïnformeerd

De bewoners uit de wijk Pendrecht worden hiermee vroegtijdig geïnformeerd over de voortgang. Om vragen te beantwoorden en ideeën te bespreken, organiseert de gemeente een aantal inloopdagen. Daarnaast is de gemeente op zoek naar energiecoaches in de wijk. Zij kunnen de andere bewoners in de wijk helpen door advies te geven over kostenbesparende maatregelen.

Meer weten?

Wilt u als gemeente ook onderzoeken hoe u uw wijk aardgasvrij kunt maken? Neem dan contact op met Jos van Wijk.