Werken als een junior bij een ‘plat’ bedrijf

Exact twee jaar geleden kwam Saskia Dane bij ons werken, naast haar master, dus twee dagen per week. Naar eigen zeggen duurde het even voor iedereen door had dat ze geen stagiair was. Na afronding van haar studie (en een mooie reis door Guatemala) heeft ze besloten om fulltime in dienst te gaan bij Greenvis. Maar hoe is dat: werken als ‘junior’ in zo’n plat bedrijf? Dat legt ze u graag uit.

Eerste ‘grotemensenbaan’

Ik werkte natuurlijk al enige tijd bij Greenvis, dus toen ik afgelopen april begon met mijn eerste ‘grotemensenbaan’ was het waarschijnlijk een stuk minder spannend dan voor de gemiddelde starter. Ik kende het bedrijf, de mensen en had al heel wat uurtjes meegedraaid bij de pingpongtafel. Natuurlijk was er de twijfel of ik mezelf niet wat meer in het diepe moest gooien door een nieuwe uitdaging te zoeken, maar uitdaging was (en is) er nog genoeg en ik vond het té leuk om er nu al weg te gaan.

Werken bij een 'plat' bedrijf

Greenvis is, zoals ik het zou omschrijven, een plat bedrijf. En hoewel deze titel bij Greenvis niet echt bestaat zou je kunnen zeggen dat ik een junior functie heb. Hoe werkt dat dan in de praktijk? Wat ik er zelf zo leuk aan vind is dat ik iedereen kan benaderen om vragen aan te stellen, samen te sparren of natuurlijk een potje pingpong mee te spelen. Ik hoef hiervoor niet via vijf lagen voordat ik bij de juiste persoon terecht kom. Daarnaast krijg ik veel vrijheid om te doen wat ik leuk vind en aan te haken bij projecten die me aanspreken.

Saskia op reis in Guatemala

Assertief zijn en vragen stellen

Omdat Greenvis zo’n plat bedrijf is betekent dit dat er niet echt opleidingstrajecten zijn voor starters, zoals bij veel grote bedrijven. Ik heb hiervan geleerd dat ik assertief moet zijn en veel vragen moet stellen om zo de kennis die in al mijn collega’s zit te verkrijgen. Ik moet vooral geen dingen uit de weg gaan waar ik me nog niet helemaal comfortabel bij voel. Alles wat ik namelijk leer, leer ik door het te doen en met beide handen aan te pakken.

Van nature ben ik een persoon die alles wil kunnen. Wanneer ik iets niet kan, dan kost het me ook meer discipline om het op te pakken. Omdat deze verantwoordelijkheid vooral bij mezelf ligt kan dit nog wel eens moeizaam gaan. Maar ook hierin leer ik van mezelf en merk ik dat het oké is als iets wat langer duurt dan normaal, zolang ik er maar van groei.

Een warm nest

Vanaf het begin van mijn studie heb ik al het gevoel gehad dat ik het beste op mijn plek zou zijn in een klein bedrijf. Ik vind het fijn om goed persoonlijk contact te hebben met de mensen met wie ik samen werk. De tijd die ik bij Greenvis heb gewerkt heeft dit gevoel meer dan bevestigd. Vooral nu, met het thuiswerken tijdens corona, merk ik hoe goed de band is binnen ons bedrijf en hoe we elkaar kunnen vinden ondanks de afstand. Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van dat team en ontzettend blij dat ik de keuze heb gemaakt om te blijven.

Meer weten over deze blog?

Saskia Dane
Engineer

06 - 11830610
saskia.dane@greenvis.nl
Saskia Dane