Top 10 duurzaamste warmtenetten van 2020 bekend

Het warmtenet van Ennatuurlijk in Enschede is ook in 2020 het duurzaamste warmtenet van Nederland. Dat blijkt uit de top 10 van Greenvis, die dit jaar voor de vijfde keer is opgesteld. Deze ranglijst is gebaseerd op de database met gecontroleerde EMG-verklaringen voor warmtenetten van Bureau CRG. De volgorde is vastgesteld op basis van de EOR-score voor het secundaire net, waarop vrijwel alle warmteaansluitingen zich bevinden.

Waar staan EOR en EMG eigenlijk voor?

De benodigde hoeveelheid fossiele energie voor de door een warmtenet geleverde warmte wordt kwantitatief gemaakt met de bepaling van het equivalent opwekrendement (EOR). Het EOR geeft de verhouding aan tussen warmte die geleverd wordt door een warmtenet en de totale hoeveelheid primaire energie (fossiele brandstof) die hiervoor gebruikt is. Hoe hoger het EOR van een warmtenet, hoe minder primaire (fossiele) energie gebruikt wordt voor het leveren van dezelfde hoeveelheid warmte, dus hoe duurzamer het net.

Het EOR kan volgens de norm NVN 7125 worden vastgelegd in een EMG-verklaring (Energie Maatregelen op Gebiedsniveau) die door Bureau CRG officieel wordt goedgekeurd en in een openbare database wordt opgenomen. Het EOR dat is opgenomen in een goedgekeurde EMG-verklaring wordt gebruikt in de berekening van de EPC (Energieprestatie Coëfficiënt) en Energie Index van aangesloten gebouwen.

Op 1 januari 2021 wordt de EPC (NEN 7120) bepalingsmethode vervangen door de BENG (NTA 8800). Hierin maakt de EOR plaats voor de primaire energiefactor, uitgedrukt in fP;del score. Daarnaast zal een extra indicator gebruikt worden om het aandeel hernieuwbare (duurzame) energie aan te geven, de fP;ren.

Warmtenet in Duiven, Westervoort & Arnhem maakt opmars

Ennatuurlijk voert net als vorig jaar de ranglijst aan met het warmtenet in Enschede. Met dit warmtenet verwarmen zij meer dan 8.500 huishoudens en 200 bedrijven met restwarmte van afvalenergiebedrijf Twence en warmte uit een biomassacentrale.

Enschede wordt gevolgd door Ede (warmtebedrijf Ede, ongeveer 20.000 huishoudens) en het warmtenet in Duiven, Westervoort en Arnhem (Vattenfall, ruim 15.000 huishoudens en 293 bedrijven). Deze laatste maakt met haar nieuwe verklaring een EOR-sprong van 2,440 (plaats 10) naar 4,762 (plaats 3). De top 3 bespaart daarmee samen bijna 130.000 CO2-ton uitstoot per jaar.

‘Hofleverancier’ is Vattenfall, dat vier van haar vijf warmtenetten met EMG-verklaring terugziet in de top 10. Ook warmtebedrijf Ede (twee uit twee) en HVC (twee uit drie) vinden veel van hun warmtenetten terug in de ranglijst.

Nationaal Warmte Congres

Tijdens het Nationaal Warmte Congres op 26 november a.s. reikt Greenvis voor de vijfde keer de award voor het Duurzaamste Warmtenet in Nederland uit. De top 3 is genomineerd. Zij krijgen de kans om op het podium hun nominatie kracht bij te zetten. Vorig jaar ging Ennatuurlijk er met de eer vandoor. Wie gaat er deze keer met de award naar huis?

Meer weten over de duurzaamste warmtenetten van Nederland?

Mark Wolf
Ontwikkelaar

06 - 15886480
mark.wolf@greenvis.nl
Mark Wolf