Nieuwe nr. 1 ranking duurzaamste warmtenetten

Tijdens de uitreiking van de bokaal voor het duurzaamste warmtenet van Nederland op het Nationaal Warmtecongres in november 2016 (lees hier meer) kwam het warmtenet van MPD Groene Energie in Ede als publiekswinnaar uit de bus. Op basis van het Equivalent Opwek Rendement (EOR) stond Ede op nr. 2 in de ranking met alleen het warmtenet van HVC in Alkmaar boven zich. Recente ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat het warmtenet van Alkmaar door Ede van de troon is gestoten en dus is er een nieuwe aanvoerder in de ranking van de duurzaamste warmtenetten top-16.

Alle door bureau CRG gecontroleerde EMG verklaringen voor warmtenetten worden opgenomen in een landelijke database. In de afgelopen maanden zijn er twee nieuwe verklaringen bijgekomen en zijn er enkele updates, waaronder voor het warmtenet in Ede. In de komende jaren gaat daar meer gebruik worden gemaakt van biomassa en minder van gas, waardoor het rendement zodanig omhoog gaat dat Ede de koppositie overneemt.

Verder is Eindhoven opgeschoven naar de 3e plek met een EOR van net iets meer dan 4. De nieuwe top-3 bestaat dus uit Ede (5.1), Alkmaar (4.5) en Eindhoven (4.0). Nieuw in het overzicht zijn de warmtenetten in Enschede en Venlo. Enschede is de hoogste binnenkomer op de 5e plek met een EOR van 2.8 voor het secundaire net. De ranking is gebaseerd op de EOR van het secundaire net, omdat de meeste warmte via secundaire aansluitingen wordt geleverd.

Hieronder vindt u de nieuwste ranking:

We verwachten dat de lijst binnenkort weer wordt uitgebreid, aangezien wij momenteel bezig zijn met nieuwe duurzaamheidsberekeningen, EMG verklaringen en onderbouwingen voor de controle bij Bureau CRG. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de uitkomsten en wat deze betekenen voor de ranking.

Middels een EMG-verklaring kunt u de duurzaamheidsbijdrage van collectieve energiesystemen (warmtelevering door derden) buiten een perceel bepalen en meenemen in de energieprestatie van het perceel of gebouw. Deze bijdrage wordt uitgedrukt in een Equivalent Opwekkingsrendement (EOR). De equivalente opwekkingsrendementen worden bepaald conform de NVN-7125 norm en mogen worden gebruikt in plaats van de forfaitaire rendementen voor warmtelevering door derden uit de NEN-7120. Voor meer informatie klik hier.

Wilt u meer weten over het opstellen van EMG-verklaringen of heeft uw warmtenet (net als Ede) een update, waardoor de verklaring moet worden herzien? Neem dan contact op met Mark Wolf.