Nieuwe binnenkomer in de warmtenetten top 3

Greenvis is in september 2016 begonnen om een top 10 van duurzame warmtenetten in Nederland in kaart te brengen. “Het initiatief is bedacht aan de lunchtafel”, aldus Jos van Wijk. Uit interesse naar de mogelijke verschillen in duurzame warmtenetten, besloot Jos om deze in kaart te brengen en de duurzaamheid ervan weer te geven in een top 10. Deze ranglijst werd direct opgepikt door Energeia en in de markt omarmd.

Na de eerste publicatie, is er in oktober 2016 al meteen een wisseling in de top 3: het warmtenet in Enschede verovert de derde plek met een EOR van 4,0 voor het primair net en 2,8 voor het secundair net.

Ennatuurlijk is eigenaar van het warmtenet in Enschede waarmee warmte geleverd wordt aan 5.500 woningen en 200 bedrijven waaronder de Universiteit Twente en het stadion van FC Twente.

Het warmtenet werd in het verleden van warmte voorzien door een warmtekrachtcentrale (gasgestookte STEG centrale). Nagenoeg alle warmte wordt vanaf 2014 geleverd door de afvalverbrandingsinstallatie van Twence.

Ennatuurlijk heeft een contract met Twence voor warmteafname voor de komende twintig jaar. Het EOR zal daardoor in de toekomst niet snel veranderen. Op de foto is te zien dat Erik Stronk CEO van Ennatuurlijk (links) en Marc Kapteijn CEO van Twence (rechts) een addendum op de bestaande overeenkomst ondertekenen.

Indien u meer te weten wilt komen over de duurzame warmtenetten top 10 of over de EMG verklaring die hiervoor nodig is, neem dan contact op met Jos van Wijk.