“Duurzame warmte is de nieuwe standaard”

Deze maand werkt Jos van Wijk vijf jaar bij Greenvis. Door twee andere collega’s, die deze mijlpaal vorig jaar al hebben bereikt, is hij verwelkomd bij ‘de veteranen’. Jos merkt dat er voor hem, het bedrijf Greenvis en de duurzame warmtesector de afgelopen jaren veel is veranderd. Tijd voor een terugblik.

Vijf jaar Greenvis

Vijf jaar geleden kwam Greenvis op mijn pad. Ik ben komen werken bij een engineeringbureau dat hoogstaande technische opdrachten uitvoerde voor warmtebedrijven. Sindsdien is ons bedrijf flink gegroeid en zijn de opdrachten gevarieerder dan ooit. Tegenwoordig werk ik bij Greenvis: een all-round engineering- en adviesbureau, dat duurzame warmte bereikbaar maakt voor én met gemeenten, bedrijven, bewoners en corporaties. Ik ben trots dat onze technische expertise de fundering is, waar vele projecten op gebouwd worden die ingaan op economische, bestuurlijke en sociale vraagstukken.

Mijn persoonlijke groei verliep van inhoudelijk en sociaal (relaties en collega’s) naar meer organisatorisch.  Door de groei van Greenvis schuift mijn rol verder op naar operationeel manager, waar weer hele nieuwe onderdelen van persoonlijke groei te wachten staan.

Vijf jaar duurzame warmte

Ook de sector heeft grote veranderingen doorgemaakt. Vijf jaar geleden was duurzame warmte enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Nu is duurzame warmte het nieuwe normaal: een gebouw verwarmen we duurzaam. En als dat nog niet zo is, dan maken we plannen om dit te regelen.

Waar komt deze verandering vandaan? Waarom is duurzame warmte de afgelopen 5 jaar het nieuwe normaal geworden? Ik zie verschillende ontwikkelingen in de warmtesector:

  • Een nieuw algemeen besef: we moeten onze woningen op een duurzame manier gaan verwarmen;
  • Een nieuwe focus: deze is verschoven van plukjes nieuwbouw naar een integrale aanpak voor de bestaande bouw;
  • Een nieuwe rol voor woningcorporaties: zij pakken de nobele taak op en vormen de startmotor voor de warmtetransitie binnen de bestaande bouw;
  • Nieuwe wetgeving die de duurzaamheidsdoelstellingen verankeren en de stip op de horizon zijn;
  • Nieuwe subsidies en initiatieven, zoals de Proeftuinwijken, ISDE, Transitievisie Warmte en certificering van de duurzaamheid. Deze stimuleren de betaalbaarheid en duurzaamheid van warmte;
  • Nieuwe technieken zoals de booster warmtepomp, dakgootleidingen, infraroodverwarming en slimme bufferoplossingen zijn ontwikkeld om in onze technische behoeften te voorzien;
  • De indrukkende gedrevenheid van bewoners, gemeenten en bedrijven om werk te maken van een duurzame warmte.

Warmte wordt centraal, decentraal of per pand opgewekt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het elektriciteitsnet, gasnet of van een warmtenet. Dit maakt de warmtesector complex én interessant. Doordat een groot deel van ons energieverbruik zit in het verwarmen van onze gebouwen is de warmtesector ook nog eens heel relevant. Complex, interessant en relevant: hierdoor blijf ik enorm gemotiveerd om mij ook de komende tijd in te zetten voor een duurzame warmtevoorziening voor iedereen.

Ik heb zin in de komende jaren in deze sector waar zo enorm veel gebeurt. Een sector waar de belangen groot zijn en waar het eindbeeld helder is, maar de weg ernaartoe allerminst. Daar wil ik mijn expertise voor inzetten, en er is geen betere plek om dit te doen dan bij Greenvis.

Meer weten over vijf jaar Greenvis?

Jos van Wijk
Operationeel directeur

06 - 55463988
jos.van.wijk@greenvis.nl
Jos van Wijk