De top 3 lessen uit onze Vesta MAIS-trainingen

Onze skills en kennis delen, dat is waar Greenvis voor staat. Zo maken we onze missie waar; duurzame warmte beschikbaar maken voor iedereen. Daarom geven we trainingen in het gebruik van het Vesta MAIS-model. Dit is het krachtige, opensource rekenmodel achter de Startanalyse in de Leidraad voor gemeenten. Wat hebben wij geleerd uit onze trainingen?

 

Greenvis blinkt uit in het ontwikkelen van duurzame warmtenetten, het adviseren over verduurzamings-strategieën en het doorrekenen van warmtesystemen.

Daarom was het verzorgen en geven van trainingen in het gebruik van een complex, opensource rekenmodel, dat bovendien niet door onszelf is ontwikkeld, voor ons – Jaap de Keijzer en Daniël de Greef – een nieuwe ervaring. Nieuwe ervaringen betekenen nieuwe lessen.

Waardevolle vermeldingen

Eerst een paar ‘waardevolle vermeldingen’ die de top 3 net niet haalden:

  • Geef de training de eerste keer met zijn tweeën (deden we goed!). Ook al ken je de inhoud zelf door en door, het delen van deze skills brengt volledig onverwachte uitdagen met zich mee. Dan is het fijn om met zijn tweeën te zijn.
  • Check de goede werking van het volledige model bij alle aanwezigen aan het begin van de training (beginnersfout).
  • Goede sfeer en goede koffie zijn van levensbelang.

Top 3

En dan nu, onze top 3 lessen uit onze eigen Vesta MAIS-trainingen:

3. Complexe vragen, vragen complexe tools:

Vesta MAIS is niet voor beginners. Gelukkig, want de warmtetransitie is een enorm complexe opgave waarbij keuzes op de ene plek de keuzemogelijkheden op een andere plek beïnvloeden.

2. Complexiteit is geen reden om niet door te zetten:

Als je eenmaal begint te spelen met het model en de logica achter de resultaten begint aan te voelen, is dat alle moeite meer dan waard.

1. Kennis delen voelt geweldig:

De mooiste toepassing van kennis is om deze te delen, nee, te vermenigvuldigen.

Training

Wij willen de gemeente Zeist bedanken voor de gezellige setting, de constructieve houding en de leerzame interactie tijdens onze trainingenreeks! Naast trainingen voeren we natuurlijk ook projecten uit met het Vesta MAIS-model. Zo hebben we voor de gemeenten Veenendaal en Zeist het model ingezet om te zoeken naar optimale alternatieve infrastructuren voor aardgas.

Is jouw gemeente de volgende gemeente die zelf achter de knoppen van het Vesta MAIS-model kruipt? Geef ons een belletje, mail of LinkedIn-bericht en we plannen een training in!