Top 10 duurzaamste warmtenetten van 2019 bekend

Voor de vierde keer op rij stelt Greenvis de ranglijst met de duurzaamste warmtenetten van Nederland samen. Waar in 2017 en 2018 het warmtenet in Ede fier aan de leiding ging, worden zij dit jaar van de troon gestoten door het warmtenet Enschede.

 

Alle door Bureau CRG gecontroleerde EMG-verklaringen voor warmtenetten worden opgenomen in een landelijke database. Zij vormen de basis voor deze ranglijst. De volgorde wordt vastgesteld aan de hand van de score van het secundair net, waarop vrijwel alle warmteaansluitingen zich bevinden.

EMG

EMG staat voor “Energieprestatienorm voor Maatregelen op Gebiedsniveau” en is een indicatie van hoe efficiënt een systeem omgaat met de primaire energie. Deze wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de efficiëntie van de opwekker, het distributierendement en de keuze van primaire brandstof. We merken dat onze klanten vaak pas tijdens het opstellen van een EMG-kwaliteitsverklaring gaan nadenken over de impact van systeemkeuzes of investeringsbeslissingen op de primaire energiefactor, en dus over de duurzaamheid van het systeem. Door eerder aandacht te besteden aan een EMG-verklaring, kan het eerste systeem duurzamer worden ingericht.

Top 3 en nieuwkomers

De ranglijst wordt aangevoerd door warmtenet Enschede, die in haar nieuwe verklaring een EOR behaalt van 6.000. Daarmee wordt de vorige score van 2.800 flink verbeterd. Het levert het net van Ennatuurlijk B.V. een sprong van plaats 6 naar 1 op. Dat betekent dat het warmtenet Ede (met een EOR van 5.125), na twee jaar aan kop, genoegen moet nemen met de tweede plaats. Het door de gemeente beheerde warmtenet Eindhoven (4.025) completeert de top 3.

Nieuw in het overzicht zijn de warmtenetten in Vlaardingen (Waterweg Wonen) en Nijmegen (Vattenfall). Zij behaalden een EOR van respectievelijk 2.775 en 2.500.

Nationaal Warmte Congres 

Tijdens het Nationaal Warmtecongres op 28 november reikt Greenvis voor de vierde keer de award voor het Duurzaamste Warmtenet(werk) in Nederland uit. De top 3 is genomineerd. Zij krijgen de kans om in maximaal anderhalve minuut hun nominatie kracht bij te zetten. Vorig jaar won warmtebedrijf Ede. Wie gaat er deze keer met de award naar huis?