Publiekswinnaar duurzaamste warmtenet

Wat als een idee aan de lunchtafel begon, resulteerde op het Nationaal Warmtecongres in een Award-uitreiking. MPD Groene Energie BV uit Ede kreeg uit handen van Rik Koppelaar de Award voor ‘duurzaamste warmtenet van Nederland 2016′ uitgereikt. De zaal met 300 professionals afkomstig uit de energiewereld hebben deze keuze gemaakt. Wat kunnen we hier van leren?

Jos van Wijk, consultant van Greenvis, vroeg afgelopen zomer aan zijn collega’s wat het duurzaamste warmtenet in Nederland is. Niemand kon daar een antwoord op geven. Het idee om op eigen initiatief duurzame warmtenetten in kaart te brengen was geboren. In september 2016 werd de eerste ranking van 13 warmtenetten in onze nieuwsbrief gepubliceerd. De media heeft de lijst direct opgepikt. Er bleek behoefte te zijn om warmtenetten te kunnen vergelijken, met name om de duurzaamheid ervan te beoordelen.

Euroforum en Greenvis hebben het plan gevat nu jaarlijks een Award-uitreiking te organiseren op het Nationaal Warmtecongres. Tevens zal Greenvis iedere maand de lijst met duurzaamste warmtenetten bijwerken en publiceren op haar website.

De genomineerden voor duurzaamste warmtenet 2016 waren:

  • Warmtenet Alkmaar van HVC
  • Warmtenet Ede van MPD Groene Energie BV
  • Warmtenet Rotterdam Hoogvliet van Nuon
  • Warmtenet Enschede van Ennatuurlijk

In slechts 90 seconden tijd mochten zij aan de zaal uitleggen waarom hun warmtenet het duurzaamst is. Dankzij de interactieve stemmogelijkheid kwam MPD uit Ede als winnaar uit de bus:

img_7238Rik Koppelaar overhandigt de Award voor ‘duurzaamste warmtenet van Nederland 2016’  aan Valentijn Kleijnen van MPD Groene Energie BV uit Ede.

Hieronder ziet u de volledige ranking van de duurzame warmtenetten top-14 (bijgewerkt t/m 22 november 2016).

lijst-v0-4

Wilt u uw warmtenet aanmelden en ook kans maken op de Award voor ‘duurzaamste warmtenet van Nederland 2017′ of meer te weten komen over het rapport? Neem dan contact op met Jos van Wijk.