En de winnaar is…

Tijdens het Nationaal Warmtecongres reikte Greenvis dit jaar opnieuw dé brancheprijs voor warmtenetten in Nederland uit: één voor het duurzaamste en één voor het meest innovatieve warmtenet.

 

Het Warmtecongres vond dit jaar plaats in het Evoluon in Eindhoven. De dag stond in het teken van kennis delen en netwerken. De ruim 500 bezoekers vormden de jury, die tijdens het congres massaal hebben gestemd op hun favoriet.

V.l.n.r.: Rik Thijs (gemeente Eindhoven), Valentijn Kleijnen (Warmtebedrijf Ede), Bas van Golde (Ennatuurlijk B.V.) en Mark Wolf (Greenvis)

Duurzaamste warmtenet

Om in aanmerking te komen voor de award van meest duurzame warmtenet van Nederland, moet een warmtenet de beschikking hebben over een EMG-verklaring. EMG staat voor ‘Energieprestatienorm voor Maatregelen op Gebiedsniveau’ en is een indicatie van hoe efficiënt een systeem omgaat met de primaire energie. Dat wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de efficiëntie van de opwekker, het distributierendement en de keuze van de primaire brandstof.

In deze categorie waren de warmtenetten in Enschede (Ennatuurlijk B.V.), Ede (Warmtebedrijf Ede) en Eindhoven (gemeente) genomineerd. Na drie vlammende pitches en een spannende stemronde bleek dat de pitch van Bas van Golde de meeste indruk te hebben gemaakt op de aanwezige bezoekers, zodat het warmtenet Enschede er met de award vandoor ging. Daarmee verzilvert Ennatuurlijk hun kersverse nummer 1-positie in de EOR-ranking. Bas nam de prijs in ontvangst van onze eigen Mark Wolf.

Rard Rijcken (Eteck B.V., links) en Mark Wolf (Greenvis)

Innovatieve netten

Als Greenvis zijn we altijd op zoek naar nieuwe innovaties op het gebied van collectieve warmtesystemen. Dat is de reden dat we tijdens het Warmtecongres ook een award uitreiken aan het meest innovatieve warmtenet van Nederland.

De genomineerde warmtenetten Veenendaal Oost (DEVO) en Goirle-Oost (Eteck B.V.) kenmerken zich beide door een unieke combinatie van aangeboden systemen en een drang tot het vinden van nog slimmere oplossingen. Na een spannende strijd feliciteren we Eteck B.V. van harte met de winst en wensen we DEVO aankomend jaar veel succes toe!

Brancheprijs

Als Greenvis hopen we dat deze verkiezing een grote motivatie blijft vormen voor warmtebedrijven om warmtenetten te verduurzamen. Opdat het volgend jaar nog spannender mag worden!