Een duurzame bronnenstrategie

In veel delen van Nederland zijn warmtenetten een kansrijke optie om de gebouwde omgeving duurzaam te verwarmen. Het beleid rondom warmtenetten is geborgd in meerdere
wetten zoals de toekomstige Wcw en Wgiw en de Omgevingswet. Deze instrumenten leggen duurzaamheids- en robuustheidseisen op aan bestaande en toekomstige warmtenetten. De duurzaamheid en robuustheid van deze warmtenetten hangt voor een groot deel samen met de gebruikte warmtebronnen van het systeem. Daarnaast zijn betaalbaarheid, ruimtebeslag en impact op netcongestie erg belangrijke factoren in de keuze voor een goede warmtebronmix. Een realistische en integrale bronnenstrategie is daarom een essentieel ingrediënt in de duurzame collectieve warmtevoorziening in jouw gebied.

Een haalbare en kansrijke match tussen vraag en aanbod

Bij het uitwerken van een bronnenstrategie kijken we naar de huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Onze aanpak omvat verschillende analyses die we aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

Het hoofdonderdeel van de bronnenstrategie betreft een analyse van de duurzame warmtebronnen in jouw gebied: regio, gemeente of wijk. Deze vergelijken we met de (toekomstige) warmtevraag in het gebied. Op die manier onderzoeken we of er een haalbare en kansrijke match is tussen vraag en aanbod.

Onze volgende stap is om een concept voor een warmtenet te bedenken. Daarbij bepalen we onder meer welke temperatuur warmtelevering het beste aansluit bij behoefte van de aangesloten gebouwen. Met onze rekentools bepalen we zowel op gebied- als gebouwniveau wat de kosten zijn van een warmtenet.

Dezelfde tools die we gebruiken voor het rekenen aan warmtenetten geven ons ook inzicht in de kosten van individuele oplossingen per gebouw, zoals warmtepompen. Daarbij kijken we naar het gehele kostenplaatje, dus inclusief de investeringen in isolatiemaatregelen. We maken dus een duidelijk kostenvergelijk tussen de gangbare duurzame oplossingen om aardgasvrij te worden. En we geven een indicatie van een tijdslijn bij de ontwikkeling van een warmtenet.

Wat je hieraan hebt? De inzichten die volgen uit onze bronnenstrategie zijn een essentiële onderbouwing voorafgaand aan bijvoorbeeld een participatietraject met inwoners. Die zullen immers altijd een onderbouwing vragen bij de keuze voor een warmtenet.

Aanvullingen en uitbreidingen op onze bronnenstrategie

  • Wanneer je daar behoefte aan hebt, doen we een uitgebreide potentieberekeningen. Op die manier krijg je nog meer grip op kansen in jouw gemeente. Een voorbeeld hiervan is een extra analyse van de ondergrond, uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Hierdoor weet je of warmteopslag in WKO’s voor jouw warmtenet een optie is.
  • De haalbaarheid van verschillende opties hangt af van veel stakeholders en niet alles is openbaar beschikbaar. In overleg voeren we stakeholdergesprekken met de partijen in jouw gemeente, bijvoorbeeld met de netbeheerder of woningcorporaties.
  • We hebben een template liggen voor een afwegingskader waarmee je vraagclusters onderling kunt vergelijken. We vullen dit template gezamenlijk in, zodat je goed snapt welke gebieden als meest kansrijk in aanmerking komen voor een warmtenet. Bij afronding van het project ontvang je deze tool, zodat je hier in de toekomst vrij gebruik van kunt blijven maken.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer weten over onze ervaringen bij eerdere projecten? Neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie, neem contact op met Christiaan of Max

Christiaan van Soest
Ontwikkelaar

06 - 41594469
christiaan.van.soest@greenvis.nl
Christiaan van Soest
Max Vroomen
Engineer

0629219904
max.vroomen@dwtm.nl
Max Vroomen