“No pain, no gain”
Om doelen te halen, zul je moeten afzien. Dat geldt niet alleen voor persoonlijke doelen, maar ook voor klimaatdoelen. Het coronavirus geeft ons de tijd om na te denken hoe we deze doelen gaan halen. Nard Hoefnagels roept iedere partij op om samen de schouders onder de klimaatdoelen te zetten, ook na deze crisis.
Trainen voor de marathon van Rotterdam
Het was zomer 2019. Prachtig weer en lekker op vakantie. Ik was heerlijk aan het genieten van mijn kinderen en de rust in Frankrijk. Tussendoor liep ik af en toe een beetje hard. Ik merkte dat de rust en het hardlopen me goed deden. Wat ik echter ook merkte, was een bepaalde vorm van onrust. Een beetje hardlopen, dat was voor mij niet genoeg. Ik besloot om te gaan trainen voor de marathon van Rotterdam.
Een helder doel: de marathon van Rotterdam lopen. Door de komst van het coronavirus is deze marathon echter uitgesteld tot eind oktober. Mijn besluit om tijdelijk te stoppen met alcohol en gezond te eten zijn moeilijk vol te houden zonder dat korte termijn doel. Er is door het coronavirus dus een moment gekomen om mijn doel bij te stellen.
Het klimaatakkoord van Parijs is bittere noodzaak
Ook bij het Klimaatakkoord van Parijs (2015) is het doel helder: de uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25 procent verminderd worden ten opzichte van 1990. Door de klimaatzaak van de Stichting Urgenda is dit geen bezigheid meer van groene gekkies, maar bittere noodzaak. Vaak wordt dan de vraag gesteld: maar wat kost het halen van dit doel? Is het wel haalbaar?
Deze vragen worden in deze tijden van corona door bijna niemand gesteld. In Nederland gaan zonder morren kroegen en restaurants dicht, mensen werken massaal thuis en we zetten ons in voor meer dan 1000 extra bedden op de IC. Als we met z’n allen de schouders eronder zetten en erin geloven, is er heel veel mogelijk.
Voor niks gaat de zon op
Laten we over een aantal maanden, wanneer we weer over zijn gegaan tot de orde van de dag, eens terugdenken aan de tijd van corona. Laten we bij het bepalen of een warmtenetwerk haalbaar is, ons gestelde doel voor ogen houden. Ja, een warmtenetwerk is helaas vaak duurder dan gas. Maar voor niks gaat de zon op. Samen moeten we de klimaatdoelen nastreven.
Vergelijk het met het volbrengen van een marathon: het is regelmatig afzien, maar zonder oefening geen vooruitgang. Dat geldt ook voor de warmtetransitie: we moeten oefenen, vallen, opstaan en weer door gaan! Dankzij corona halen we het klimaatdoel dit jaar misschien wel. Maar laten we ook vooruit blijven kijken en nieuwe concrete doelen stellen.
Iedere partij, particulier, woningcorporatie, gemeente of provincie kan bijdragen en zal zelf concrete doelen moeten stellen en deze ook delen. Het delen van die doelen maakt dat ze ook gaan leven. Doormijn omgeving te vertellen over mijn doel van de marathon werd mij gevraagd hoe het ging, mijn eigen stok achter de deur. Veel gemeentes zijn bezig met het opstellen van de Transitievisie Warmte, dit moet geen doel zijn, maar vol staan met concrete meetbare doelen, maak ze SMART en deel ze!