Warmtenet gemeente Ede
MPD Groene Energie, o.a. moedermaatschappij van Bio-energie de Vallei en Warmtebedrijf Ede, heeft in 2013 een biomassacentrale geopend in de gemeente Ede en breidt de komende jaren uit met nog twee centrales. Tevens wordt gezocht naar restwarmtebronnen om overtollige warmte nuttig in te zetten in het groene warmtenet. De bio-energie wordt gemaakt van lokaal afkomstige houtsnippers uit bosbeheer (bos-onkruid) en knip- en snoeiafval uit tuinen. In de twee bio-energie installaties in Ede worden de snippers omgezet in groene warmte. Via het groene warmtenet Ede verwarmen deze de Edese woningen en bedrijven. Dit zijn er nu al zoveel als 6.000 woningequivalenten!
De ambitie van Warmtebedrijf Ede en de gemeente Ede, is om in 2020 minstens 20.000 Edese woningequivalenten aangesloten te hebben op dit groene warmtenet. Warmtebedrijf Ede realiseert dan een aanzienlijk deel van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen: de CO2-uitstoot wordt dan met 50.000 ton per jaar beperkt. Warmtebedrijf Ede produceert groene warmte.
Werkzaamheden Greenvis
Greenvis verzorgt, in opdracht van MPD Groene Energie, de gehele engineering van de klantaansluitingen tot en met de warmtedistributie. Werkzaamheden die onderdeel uitmaken van deze opdracht:
- Opstellen systeemontwerp;
- Hydraulisch ontwerp van het leidingnet;
- Engineering van de gebouwaansluitingen;
- Engineering van het leidingnet;
- Sterktetechnische toetsing van het leidingnet;
- Opstellen energiebalans en EMG-kwaliteitsverklaring;
- Begeleiding van inkooptrajecten;
- Werving en selectie van personeel met specifieke stadswarmtekennis;
- Opstellen toekomstplannen en bijbehorende planningen.