En de winnaars van het Warmtecongres zijn…
Het meest innovatieve warmtenet van 2020 ligt in Hengelo. Dat blijkt uit een online stemming die in aanloop naar het Nationaal Warmte Congres plaatsvond. Het warmtenet in Hengelo onderscheidt zich door het optimaal benutten van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering. De award voor het duurzaamste warmtenet van 2020 ging naar Enschede.
Dé brancheprijzen voor warmtenetten in Nederland
Traditiegetrouw reikt Greenvis dé brancheprijs voor warmtenetten in Nederland uit. En niet zonder reden, want voor veel warmtebedrijven is het een grote motivatie om te blijven innoveren en verduurzamen. Net als de voorgaande jaren waren er weer twee prijzen te vergeven: die voor het duurzaamste en voor het meeste innovatieve warmtenet. Hier kon respectievelijk tijdens en in aanloop naar het Nationaal Warmte Congres op gestemd worden. Tijdens de live uitzending werden beide winnaars bekendgemaakt.
Optimaal benutten van lokale restwarmte
In de categorie ‘meest innovatieve warmtenet van Nederland’ werd het warmtenet in Hengelo verkozen boven het circulaire energienetwerk van Mijnwater in Heerlen en de toepassing van lage temperatuur aardwarmte van Visser & Smit Hanab in Zevenbergen. In Hengelo maakt men optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar stoom wordt geproduceerd bij de verbranding van sloophout. Een deel van de stoom wordt vervoerd naar Nouryon, dat de duurzame stoom inzet voor zoutwinning. De stoom wordt meermaals gebruikt en in het proces ontstaat uiteindelijk restwarmte van 40 graden.
De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte wordt rechtstreeks gebruikt door aangesloten bedrijven. De rest van de warmte gaat via decentrale energiecentrales met collectieve warmtepompen naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo, die daarmee een aardgasvrije en duurzame verwarming hebben.
‘Een prachtige erkenning’
Het warmtenet in Hengelo is eigendom van Warmtebedrijf Hengelo (Ennatuurlijk en de gemeente Hengelo) en Warmtenetwerk Hengelo (Firan en de gemeente Hengelo). Wethouder Claudio Bruggink (Duurzaamheid) noemt deze award een grote erkenning voor de investering die de gemeente Hengelo heeft gedaan: “Het Hengelose warmtenet biedt veel kansen om Hengelo aardgasvrij te maken en daardoor minder CO2 uit te stoten. Dat is broodnodig! Daarom zijn we erg trots dat ons warmtenet nu gewaardeerd wordt met deze prijs.”
Ernst Japikse, CEO bij Ennatuurlijk: “We zijn enorm trots dat we als grootaandeelhouder van Warmtebedrijf Hengelo deze bijzondere prijs in ontvangst mogen nemen. Het is een bewijs van onze inzet over de afgelopen jaren. Met het warmtenet van Hengelo laten we zien dat er genoeg ruimte is om te blijven transformeren in de warmtebranche. We hopen dat we op deze manier anderen kunnen inspireren hetzelfde te doen.”
“Het warmtenet in Hengelo is een goed voorbeeld van de manier waarop de verschillende partners in de lokale warmteketen samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor de duurzame energie van vandaag en morgen. De award van Greenvis is een prachtige erkenning voor de gezamenlijke inzet om de warmtetransitie verder te brengen”, zegt André Meijer, directeur van Firan.
Duurzaamste warmtenet van Nederland
In deze categorie waren de warmtenetten in Enschede (Ennatuurlijk B.V.), Ede (Warmtebedrijf Ede) en Arnhem, Duiven en Westervoort (Vattenfall) genomineerd. Na drie sterke pitches en een spannende stemronde bleek de pitch van Bas van Golde de meeste indruk te hebben gemaakt op de aanwezige bezoekers, zodat het warmtenet Enschede er met de award vandoor ging. Hiermee wint het warmtenet van 2019 ook de award van 2020. Bas nam de prijs in ontvangst uit handen van onze collega Mark Wolf.