HoCoSto legt STES-oplossing uit

Greenvis wil altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarom geeft Rene Geerts van HoCoSto een lunchsessie over seasonal thermal energy storages. Deze maken het opslaan van warmte eenvoudig, betaalbaar en lokaal mogelijk. De seasonal thermal energy storage, kortweg STES, bestaat uit een eenvoudige ondergrondse opslagconstructie die seizoensgebonden thermische warmte opslaat in warmte. De buffer ontvangt warmte in de zomer en geeft deze in de winter door aan conventionele verwarmings- en warmtesystemen.

 

Sinds 2016 is de STES (seasonal thermal energy storage) van HoCoSto op de markt. Het relatief jonge bedrijf is sindsdien actief betrokken bij tal van opdrachten, waaronder de proeftuinen aardgasvrije wijken Nagele en Vlieland. Maar wat is de oplossing van HoCoSto precies en hoe werkt deze? Tijd voor een lunchsessie bij Greenvis.

Hoe werkt de STES?

De buffer is de ontbrekende schakel tussen het opwekken van warmte middels zonnecollectoren en het gebruik van voelbare warmte. In de perioden dat er onvoldoende zonne-uren zijn om rechtstreeks te voldoen aan de warmtevraag kan gebruik gemaakt worden van opgeslagen warmte uit de buffer. Hiermee wordt men onafhankelijk van een gasaansluiting.

Het unieke van de HoCoSto buffer is dat deze door de gepatenteerde bouwmethode eenvoudig en snel (binnen één week) geïnstalleerd wordt. Er is geen betonnen constructie of wapening nodig. Dit maakt lokale opslag mogelijk en betaalbaar. De maatvoering van de buffer wordt aangepast aan de warmtevraag. Solitaire panden kunnen zelfvoorzienend worden, gedeelde toepassing bij clusters van woningen of een wooncomplex is uitermate kostenefficiënt.

De warmteopslag wordt aangelegd in de bovengrond. Er wordt een bassin gegraven wat wordt voorzien van isolatie en beschermfolies. In dit bassin wordt de constructie geplaatst. Doel van de constructie is het verstevigen van het bassin en het belastbaar maken van het bovendek. De buffer wordt gevuld met water, wat functioneert als drager van de warmte. Door middel van een warmtewisselaar wordt de warmte van zonnecollectoren naar de buffer gebracht. Na afdekking van de STES met een isolatielaag en een laag aarde is het terrein weer functioneel tot een wieldruk van 5 ton. Hierdoor kan de locatie als tuin, speelveld of parkeerplaats gebruikt worden. De STES fungeert als een externe boiler en wordt aangesloten op de huisinstallatie.

Indien voorhanden kan tevens restwarmte van industriële processen opgeslagen worden. Als tussenbuffer in warmtenet of smart grid is de STES uitermate efficiënt.

HoCoSto staat voor hot-cold-storage. Naast toepassing als warmteopslag kan de buffer ook fungeren als koudeopslag. In combinatie met een specifieke warmtepomp is de STES de kern van een systeem voor actief koelen, passief verwarmen

Afgelopen half jaar heeft Greenvis de technische en economische haalbaarheid van deze oplossing verkent binnen lokale projecten. Een interessante oplossing.