Een schetsontwerp en F1F9-businesscase voor gemeente Ameland

Gemeente Ameland heeft de ambitie gesteld om in 2035 aardgasvrij te zijn. De gemeente durft groot te denken; wat is de financiële haalbaarheid van een collectief warmtesysteem voor het gehele eiland? Om dat te onderzoeken heeft Greenvis een schetsontwerp en flexibel F1F9-businesscase model gemaakt.

Doel van het project was inzicht verkrijgen in de financiële haalbaarheid van een warmtenet op het eiland. Daarbij hebben we een flexibel businesscase model opgeleverd (zie afbeelding). In een werksessie hebben we dit rekenmodel uitgebreid toegelicht.  Daarmee is inzicht in financiële haalbaarheid van een warmtenet vergroot.

Tabel van berekeningen

Onze aanpak

De aanpak hiervoor bestond uit vier stappen:

  1. We hebben een schetsontwerp gemaakt van de infrastructuur van het warmtenet. Samen met de gemeente hebben we het primair tracé en aan te sluiten gebouwen (oftewel de transportleidingen) bepaald. Aan de hand van warmtevraag en -vermogen inschattingen hebben we het net gedimensioneerd.
  2. Voor het schetsontwerp hebben we een begroting opgesteld. Deze begroting is gebaseerd op gevalideerde en actuele kengetallen. De begroting is transparant opgeleverd aan de gemeente.
  3. De begroting was input voor het F1F9-businesscase-model. Dit businesscase-model is volledig transparant en flexibel en opgeleverd aan de gemeente. Middels een werksessie hebben we dit model toegelicht. Factoren, fasering en begroting kan gemeente naar eigen inzicht aanpassen. Daarmee kan gemeente aan de slag met verdere ontwikkeling van een warmtenet.
  4. De resultaten zijn opgeleverd in een rapportage aan de gemeente. Daar hebben we ook adviezen voor vervolgstappen gegeven.

Zo heeft gemeente inzicht in de financiële haalbaarheid van één collectief warmtenet op het eiland. Bovendien heeft gemeente een flexibel businesscase-model, waarmee ze grip heeft op de resultaten.

Meer weten over dit project?

Johan Verheij
Engineer

06 - 11764210
johan.verheij@greenvis.nl
Johan Verheij