Organisatieadvies
Publieke partijen, zoals gemeenten en provincies, sorteren al voor op de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw). Deze zal op zijn vroegst op 1 januari 2025 in werking treden. Vanaf dat moment geldt dat meer dan 50% van de aangewezen warmtebedrijven in handen dient te zijn van publieke partijen. Al gelden er een aantal uitzonderingssituaties.
De gemeenten hebben al meer regie over de warmtetransitie gekregen. In de nieuwe Wcw krijgen ze ook de mogelijkheid te participeren in een publiek of publiek-privaat warmtebedrijf. Is dat een goede keuze? En zo ja, wat betekent dat dan voor een gemeente?
Verschillende scenario’s in beeld
Greenvis heeft met Leiding over warmte een overzichtelijke en gestructureerde aanpak om de ontwikkeling van een collectief warmtesysteem (ook wel: warmtenet) te begeleiden. Van eerste initiatief tot en met de realisatie.
Het is verstandig om al in een vroeg stadium na te denken over een eventuele rol in een warmtebedrijf. We helpen je in kaart te brengen wat de verschillende scenario’s voor participatie in een publiek of publiek-privaat warmtebedrijf zijn en welke daarvan het beste passen bij het ambitieniveau van jouw organisatie. Vervolgens leggen we per scenario samen vast wat dat voor jouw organisatie betekent en wie de meest logische partijen of partners zijn in dat scenario. Zo krijg je inzicht in jullie verantwoordelijkheden, zeggenschap en juridische, financiële, technische en maatschappelijke voor- en nadelen. Daarmee kun je een keuze maken en heb je een onderbouwing van deze keuze voor bijvoorbeeld de gemeenteraad.
Warmtebedrijf en warmtekavel
Parallel aan het onderzoeken van een eventuele rol in een warmtebedrijf, ontwikkel je een kavelstrategie. Een gemeente kan een of meerdere warmtekavels aanwijzen. Wat is de gewenste grootte van een warmtekavel? Welke partijen spelen een rol in een kavel? Hoe en wanneer betrek ik bewoners en andere gebouweigenaren in deze strategie? Onder welke voorwaarden is een kavel interessant voor een warmtebedrijf?
Als deze vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en als de keuze voor een eventuele rol in een warmtebedrijf is gemaakt, is het tijd voor de volgende stap: het aanwijzen van een warmtekavel.